Drevo miru in sodelovanja na OŠ Roje

Letošnja suša je zahtevala davek tudi na drevesih v okolici Osnovne šole Roje. Nekaj dreves, ki so del učnega parka pred šolo se je posušilo oz. so jih poškodovali škodljivci, zato smo se odločili, da na novo zasadimo domače sorte dreves. Načrt zasaditve učnega gozdička je del mednarodnega projekta Treelympics. V okviru tega  že leta v septembru praznujemo ENO dan in svetovni dan miru z zasaditvijo mladega drevesa. Sajenje dreves je konkretno dejanje skrbi za prihodnost in naši učenci se preko nege mladih dreves učijo sočutja in pripadnosti naravi. Drevesa nas opominjajo, kako pomembna je naša skrb za klimo in varovanje naravnih danosti.

Letos smo k sodelovanju pritegnili župana občine Trzin, Petra Ložarja, ki se je z veseljem odzval našemu vabilu in otrokom pomagal pri sajenju. Pred posaditvijo je župan nagovoril učitelje in učence, nam vsem zaželel uspešno šolsko leto ter izrazil zadovoljstvo nad skupnim sodelovanjem in našim prizadevanjem, da otrokom omogočimo kakovostno učno okolje in učenje z lastnimi izkušnjami, ki jih potrebujejo za življenje. Župan je povedal še, da upa na boljše čase in nam želi, da čimprej začnemo z deli za širitev šole, ki jih zaradi pomanjkanja prostorov tako nujno potrebujemo. Ravnateljica mag. Andreja Škrlj je poudarila pomen ohranjanja narave in skrbi za okolje, saj je za naše otroke pomembno, da se z naravo srečujejo preko praktičnega dela. Prav tako si je zaželela več medsebojno naklonjenega sodelovanja z lokalno skupnostjo, saj le tako lahko našim učencem in učenkam zagotovimo izobraževanje, ki si ga želijo in si ga tudi zaslužijo. Otroci so drevo posadili z učiteljem Slavkom Lenaršičem, ki jih je podučil o sorti drevesa in njegovih značilnostih. Zanj bodo skrbeli celo leto ter opazovali kako raste in se razvija, spoznavali njegove dele in ustvarjali s plodovi, ki jih bo obrodilo. Ob zaključku so učenci prilagojenega programa z nižjim izobrazbenim standardom prebrali dobre misli, ki so jih zapisali na kamne, ter jih položili obenj, nato pa so se posladkali z jesenskimi dobrotami, ki so jih spekli učenci posebnega progama, da proslavimo ta za našo šolo zelo poseben dan.

Veseli nas, da je dogodek potekal v sodelovanju z lokalno skupnostjo in želimo si, da bi naši otroci rasli z mladimi drevesi v zdravo in varno prihodnost!

Zapisala: Petra Bogataj Ivančič

Eno-dan-sajenje

Slika 8 of 8

Dostopnost