Varno v vrtec in šolo

Namen projekta Varno v vrtec in šolo je preventivno ozavestiti otroke in odrasle o varnosti v prometu na splošno, varnosti na poti v vrtec in šolo ter v okolici šolskih in otroških igrišč.
V drugem delu projekta Varno v vrtec in šolo, ki je letos potekal od aprila do konca maja 2022, je bil poudarek na pešcih, kolesarjih in voznikih skirojev. Učenci so opisali najpomembnejše elemente (čelada, ščitniki …) in možnosti/poti za omenjene oblike prometa v okolici naše ustanove. Najmlajši učenci so se osredotočili na vožnjo s kolesom in ugotavljali, kako poskrbimo za lastno varnost. Izdelali so kolo/tricikel (tehnika trganka), nato pa opisali še brezhibno opremo kolesa ter obvezno opremo kolesarjev.
V ponedeljek, 23. 5. 2022, so se najmlajši učenci udeležili tudi brezplačne delavnice, ki jo je pripravilo Sobivanje – društvo za trajnostni razvoj v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa Republike Slovenija (AVP). Na šolskem igrišču sta se izvajalca delavnice, ga. Lejla in g. Sašo, z otroki najprej pogovorila o varnosti v prometu na splošno oz. opisala pravilno vedenje v prometu (varno prečkanje ceste, uporabo varnostnega pasu v avtomobilih, vedenje v avtomobilu med vožnjo, uporabo čelade na kolesih …). Nato so otroci sodelovali na poligonu, kjer so morali upoštevati prometne znake. Izvajalca delavnice sta učence opozorila tudi na križišča s svetlobnimi prometnimi znaki in s skupaj z njimi demonstrirala pravilno prečkanje »ceste«.
Učenci so na delavnicah uživali, saj so radi sodelovali v pogovoru z izvajalcema delavnic, pokazali korake prečkanja ceste (naznanitev prečkanja z dvignjeno roko, obračanje glave v levo-desno-levo smer …), se vozili s poganjalci/tricikli ter opazovali prometne znake in delovanje semaforja. Z izvajalcema delavnice so se razšli v želji po ponovnem snidenju v naslednjem letu.
Ker so otroci razposajeni, pogosto pozabijo na pravila vedenja v prometu. Prav zato naj ne bo nikoli odveč pogovor o ustreznem vedenju na cesti, nevarnostih na igrišču, nevarnih delih poti v okolici šole in poti do igrišča, opis elementov za večjo varnost, prometnih znakov in pravil ter demonstracija pravilnega vedenja v prometu.

varno-v-solo-in-vrtec3

Slika 1 of 4

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz Nerazvrščeno

 
 

Deli