Že tradicionalno vsako leto v juniju gostimo učence iz Osnovne šole Mengeš, letos že deveto leto. Učanci pridejo k nam, da se spoznajo z vrstniki, da vidijo, kako poteka šolanje v prilagojenem programu, da razširijo svoje obzorje in imajo novo socialno izkušnjo. In kaj so sami povedali, zakaj prihajajo:

“Ker se rad družim z vsemi in spoznavam nove ljudi.”

“Ker me zanima, kako se učijo drugačni otroci.”

“Ker sem bila lani in mi je zelo všeč. Ker spoznavaš nove ljudi in prijatelje, ker se zabavaš, ker manjkaš pri pouku, ker so otroci tu super.”

“Ker sem hotel novo izkušnjo.”

“Ker sem želel ugotoviti, kako se učijo.”

“Ker me je zanimalo, kako izgleda življenje v takih šolah.”

“Ker mi je bilo že lani všeč in zaradi prijateljev.”

“Bilo je zabavno in lepo.”

“Ker me je zanimala šola in pouk.”

“Ker so šli moji prijatelji.”

“Ker me zanima, kaj delajo tam.”

“Ker sem hotel dobiti novo izkušnjo in ne biti pri pouku.” vir: spletna stran OŠ Mengeš

Učencem iz Mengša smo pripravili izziv – kako bi na našem šolskem vrtu lahko izvedli uro matematike? Zanimivo, a ne? A mislite, da na šolskem vrtu lahko poteka le učna ura iz naravoslovja? No, brez težav bi znali na vrtu vaditi matematiko: spoznavanje geometrijskih teles, ki jih imamo na igrišču (zunanji bobni – valj, lesena hiška – prizma), ploščine geometrijskih oblik, ki jih imamo na stanskih poslikavah telovadnice, obseg in ploščina visoke grede …

Potem so se nam pridružili naši četrtošolci in skupaj smo izvedli nekaj socialnih iger. In kaj smo ugotovili? Mladina ja povsod enaka, prav preveč se ne marajo učiti, vendar razumejo, da je to za njih dobro in da bodo ta znanja v življenju potrebovali. Skoraj vsi imajo radi športno in malico, veselijo se počitnic in prav tako se bodo veselili, da se septembra ponovno vidijo.

Lepe počitnice vsem!

Dostopnost