NARAVOSLOVNI TABOR GOZD – PROSTOR DOŽIVETIJ V CŠOD ČEBELICA

V sredo, 27. 3. 2019, so se učenci  4., 5. in 6. stopnje posebnega programa odpravili v CŠOD Čebelica v Dolenji vasi pri Čatežu na naravoslovni tabor, katerega tema je bil gozd kot prostor doživetij.

Prvi dan smo se naučili, kako zakuriti (in pogasiti) ogenj. Preizkušali smo različne načine prižiganja ognja, za trud pa smo si prislužili peko penic in kruha, kar nam je po napornem delu zelo teknilo. Sledilo je lokostrelstvo, kjer smo se preizkusili v spretnosti ciljanja tarče. Prav vsi smo bili ob pomoči učiteljev in navijanju prijateljev pri tem uspešni. Po večerji smo šli na nočni sprehod s svetilkami in petrolejkami. Ogledovali smo si zvezde in spoznali ozvezdje malega voza, oriona in leva.

Drugi dan smo se v dopoldanskem času odpravili na pohod po Zaplaških stezicah. Ogledali smo si tamkajšnjo cerkev ter se sprehodili po učni gozdni poti, kjer smo spoznali nekatere gozdne živali, nove drevesne vrste in drugo gozdno rastlinje.

Po kosilu smo se odpravili v gozd in postali gozdni detektivi. Opazovali, poslušali in tipali smo naravo ter jo tako spoznavali po vseh čutnih poteh. Po terenskem delu smo si ogledali zanimiv film o živalskih družinah in odraščanju živalskih mladičev. Vsem učnim vsebinam je sledila zaključna večerna zabava v pižamah, kjer smo se poveselili ob plesu in petju.

Zadnji dan smo se odpravili k plezalni steni in se z njo pogumno spopadli. Nekateri so premostili strah pred višino, drugi so se spopadli z izzivom priti do vrha, vsi pa smo pokazali veliko poguma in vztrajnosti pri premagovanju samih sebe.

Za konec smo izvedli še zanimivo delavnico v naravi: pobarvali smo pobarvanko, pri čemer nismo uporabili barvic temveč le rastlinice in cvetlice okoli nas.

Tabor nam je omogočil, da smo spoznali, kaj vse se skriva v naravi in kaj nam le-ta omogoča, če smo pozorni in jo dobro opazujemo. Ob vsem tem pa smo se urili v samostojnosti in krepili prijateljske vezi med seboj.

(Skupno 67 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz Fotogalerija

 
 

Deli