Varna uporaba interneta

V času šolanja na daljavo, ko so naši otroci in mladostniki praktično odvisni od uporabe tehnologije (računalnikov, telefonov, tablic…), prihaja do večih stisk in izzivov povezanih z uporabo spleta in socialnih omrežij. V kolikor zaznate stisko otroka oz. morda celo prepoznate spletno nasilje, vam svetujemo sledeče:

– prepoved uporabe računalnika ali mobilnega telefona ni priporočeno ukrepanje. Strah, da bo otrok ostal brez računalnika, je eden izmed glavnih razlogov, zakaj otroci ne poročajo staršem o težavah, s katerimi se srečajo na spletu. Predlagamo, da se s svojim otrokom, namesto da mu vzamete računalnik, mobilni telefon ali tablico, raje pogovorite o pravilih uporabe in varni rabi spleta. Nasvete o tem, kako pristopiti k tej temi, najdete na spletni strani Safe.si (https://safe.si/starsi).

– predlagamo, da z otrokom sklenete dogovor o njegovem vedenju na spletu. Dogovor pomeni, da se z njim strinja tudi otrok.

– z otrokom se pogovarjajte o tem, kaj počne na spletu. Pokažite mu, da se zanimate za njegov svet.

– opozorite naj ga na nevarnosti, na katere lahko naleti na spletu, in mu ponudite pomoč v primerih, če bi na spletu naletel na kaj, ob čemer se bo počutil nelagodno. Zaupen odnos staršev z otrokom je najboljša preventiva.

– preverjajte s kom se otrok pogovarja na spletu. Medtem ko se pogovarjate z otrokom o njegovih aktivnostih na spletu, lahko preverite tudi, ali je na spletu spoznal nove prijatelje, kje (na katerih forumih, družabnih omrežjih) jih je spoznal in o čem se z njimi najpogosteje pogovarja.

– seznanite se z družabnimi omrežji, ki jih uporablja vaš otrok. Vprašajte ga, ali vam lahko pokaže, kaj počne na njih in kakšne so nastavitve zasebnosti. Poskrbite, da bodo nastavitve optimalne.

– ob hudi stiski poiščite za otroka strokovno pomoč.

Povzeto po priročniku Spletno nasilje in spletne zlorabe otrok in mladostnikov (https://safe.si/sites/default/files/spletno_nasilje_elektronska_izdaja_-_koncna.pdf)

Tudi v šoli bosta svetovalni delavki organizirali delavnice za učence 3. triade, na temo varne uporabe interneta. Internet je krasna in koristna stvar, kadar jo znamo pravilno (in pametno) uporabljati. Naučimo to tudi naše otroke!

 

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz Nerazvrščeno

 
 

Deli