Vsako leto 21. septembra obeležujemo mednarodni dan miru, ki poziva vse narodnosti in skupine ljudi, da spoštujejo mir, prenehajo z vsakodnevnimi sovražnostmi ter si prizadevajo za mirno reševanje sporov. Mednarodni dan miru že vrsto let s posebno gesto obeležujejo tudi na Osnovni šoli Roje.

Letošnjega dogodka, ki so ga pripravili učenci in učenke Osnovne šole Roje skupaj z učitelji in ravnateljico mag. Andrejo Škrlj, so se udeležili tudi župan Občine Mengeš Bogo Ropotar, podžupan Občine Domžale Matej Primožič in predstavnica Centra za socialno delo, enote Domžale, Ramza Kurtović. S skupnimi močmi so v parku pred šolo že osemnajstič zapored zasadili novo drevo – jelko, s katero želijo v okviru mednarodnega projekta Treelympics in ENO dneva pripomoči k obnavljanju narave in ohranjanju zavesti, da lahko vsak s svojimi dejanji pripomore za boljši jutri. Podžupan Matej Primožič je ob tej priložnosti izpostavil pomembno vlogo vseh pri spoštovanju narave: »Čestitam vsem vam, da si vsako leto s sajenjem novega drevesa prizadevate za ohranjanje narave in spodbujanje vseh, da se do narave vedemo spoštljivo. Pomembno je, da vsi, ki ste danes tu, tudi v prihodnje skrbite, da bo imela jelka dobre pogoje za rast in bo dopolnjevala zbirko raznolikih dreves v vašem parku.«

Učenci so pripravili glasbeni nastop in zapeli himno ‘Če si srečen, daj posadi si drevo’ ter podelili misli o miru. Vsak od njih je povedal, kaj jim prinaša mir in s to mislijo tudi okrasil novo jelko, ki je tako dobila prijetno pisano podobo.

Po končanem dogodku so predstavniki šole, obeh občin in centra za socialno delo spregovorili o izzivih, s katerimi se sooča šola. Med njimi tudi o najbolj perečem reševanju prostorske stiske, za katero se zavzemajo Občine soustanoviteljice, pri reševanju katerega je pomembna tudi podpora s strani države.

Današnji svetovni dan miru je tudi priložnost in opomnik za vsakega od nas, da razmislimo, na kakšen način lahko že z majhnimi dejanji in gestami pripomoremo k zagotavljanju prijetnejšega sobivanja in k spoštovanju raznolikosti, ki nas bogati.

Dostopnost