Problematika pretiranega odlaganja odpadnega tekstila je v današnjem času izredno pereča. Iz pregleda statističnih podatkov je razvidno, da v Sloveniji letno zavržemo 17.000 ton odpadnega tekstila, kar predstavlja veliko obremenitev za okolje, saj je tekstil zaradi svoje sestave slabo razgradljiv. Na naši šoli so učenci in učitelji izkazali dobro ozaveščenost o pomenu načrtnega zmanjševanja količine odpadnega tekstila, zato so se v veliki meri odločili za sodelovanje v dejavnosti »Izmenjevalnica oblači«.

V času pred dogodkom so prinesli veliko različnih oblačil: hlač, majic in puloverjev. Našlo se je tudi nekaj jaken, bund in čevljev. Oblačila so bila predvsem otroške in mladostniške velikosti.

V četrtek, 14. 3., in petek, 15. 3. 2024, se je del šolske jedilnice spremenil v »Izmenjevalnico oblačil«, kjer so si vsi lahko izbrali kakšen kos oblačila zase. Z veseljem je bilo spremljati izbiranje želenih oblačil in modno revijo v novih kosih. Hkrati so učenci izkazali, da znajo kulturno ravnati z razstavljenimi oblačili, saj so oblačila, ki jih niso izbrali ustrezno zložili nazaj.

Menimo, da je bila akcija uspešna, saj je marsikdo našel primeren kos zase. Kot najbolj pomembno pa je, da so nerabljena oblačila našla novo mesto v drugi omari, namesto na smetišču. Po zaključku je ostalo veliko oblačil, ki niso bila izbrana. Ta oblačila bodo nadaljevala pot v humanitarnih organizacijah, kjer jih bodo ponudili še drugim uporabnikom.

Dostopnost