OGLED SREDNJIH ŠOL

V sredo, 1. 2. 2023 so si učenci 8. in 9. razreda ogledali dve srednji šoli, kjer lahko nadaljujejo šolanje po zaključku naše šole.

Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana izvaja program nižjega poklicnega izobraževanja, program pomočnik v tehnologiji gradnje. Svetovalna delavka nam je predstavila vpisne pogoje, način šolanja in zaključek šolanja pri njih. Nato smo si imeli možnost ogledati delavnice, kjer poteka praktični pouk približno v obsegu polovice učnih ur. Učence je navdušila informacija, da poleg praktičnega dela poteka tudi praksa pri delodajalcih. Po zaključku šolanja pri njih imajo dijaki možnost zaposlitve kot pomočniki v gradbeništvu. Lahko pa nadaljujejo šolanje v programih srednjega poklicnega izobraževanja. Pri njih izvajajo izobraževanja za zidarja, tesarja, kamnoseka, upravljalca težke gradbene mehanizacije in pečarja.

Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana izvaja program nižjega poklicnega izobraževanja, progam obdelovalec lesa, preoblikovalec tekstilij, pomočnik v biotehniki in oskrbi in pomočnik v tehnoloških procesih. Izobraževanje pri njih poteka v manjših skupinah in pod posebnimi pogoji, v upočasnjenem tempu 3 šolska leta. Dijaki imajo več spodbud s strani strokovnih delavcev šole. Na njihovo šolo se lahko vpišejo dijaki, ki so v odločbi za usmerjanje opredeljeni kot gluhi ali naglušni otroci, otroci z govorno- jezikovno motnjo oziroma otroci z motnjami avtističnega spektra.

Ogled šol je učencem ponudil veliko informacij o nadaljevanju šolanja in veščinah, ki jih bodo potrebovali kot bodoči dijaki: samostojnost, točnost in želja po uspehu. Prepričani smo, da so učenci danes pridobili ali utrdili želje po nadaljevanju šolanja v željenem programu.

Dostopnost